Cum ajungem de la Mai Responsabili la Mai Bine?

de Ovidiu Voicu la data de 19-10-2017


Una din primele reacții când vorbim de mairesponsabili.ro este scepticismul: la ce mai folosește și asta? Se rezolvă ceva? Îmi promiți tu că se rezolvă? Nu, nu pot să garantez asta. Dar pot să îți promit că noi luăm evaluarea ta, o citim atent și o folosim să împingem lucrurile în direcția potrivită. Nu garantăm că reușim, dar promitem să încercăm. Fiecare contribuție este importantă, pentru că ne dă instrumente utile ca să schimbăm ceva. Hai să îți arăt cum.

Cu înflăcărare oengistică, i-am povestit unui amic corporatist despre mairesponsabili.ro și cum schimbăm noi lumea. Omul tocmai își schimbase certificatul de înmatriculare al mașinii și trecuse prin „haosul din Pipera” – și nu, nu ne referim la locul lui de muncă.

Pentru cine nu a aflat, dacă vrei să schimbi orice la actele mașinii, ai la dispoziție un instrument modern pus la dispoziție de Prefectura București: te programezi online pentru o anume dată și oră, la care te prezinți frumos la ghișeul din sediul din Pipera (imediat ce ieși din București) și rezolvi problema. Sună minunat pentru cine lucrează în zonă, nu? În practică, deschizând pagina în cauză, vei constata că prima dată liberă e peste cinci săptămâni și acum e bine, că în primăvară așteptai peste două luni. Iar când ajungi la fața locului, vei constata că și cu programare, tot ai de stat timp serios la coadă. Ca să fie treaba neaoșă, poți să apelezi oricând la intermedierea unor întreprinzători, care pentru câteva sute de lei te rezolvă în 48 de ore. Rămâne un „mister” cum găsesc întreprinzătorii loc liber.

Bun, amicul meu corporatist tocmai trecuse prin această poveste, pe care o rezolvase vitejește prin opțiunea unu, adică pe cont propriu. Din principiu: nu a vrut să încurajeze mica corupție. Și acum se uită cu ochi critic la mairesponsabili.ro și pune întrebarea cheie: bine, bine, dar cum îmi garantezi tu că după ce completez eu chestionarul, se schimbă treaba? Că a scris toată presa și nimic!

E evident că nu pot să garantez nimic. Nici măcar ministrul, când a încercat, nu a rezolvat direct problema. Iar Președintele Senatului pur și simplu s-a băgat în față. Probabil că această problemă specifică nu are rezolvare ușoară, dar întrebarea rămâne valabilă pentru orice instituție: la ce folosește să completez chestionarul? Se schimbă ceva?

Dar pot să promit ceva. Uite cum funcționează dacă lucrăm împreună:

1. După ce accesezi un serviciu public, completezi chestionarul de evaluare. La fel și mulți alții, pe care probabil nici nu îi cunoști.

2. Noi citim toate evaluările și vedem la ce instituții sunt probleme. Analizăm problemele semnalate și ne gândim la soluții posibile. Cum facem asta? Mai multe metode:

  • uneori chiar tu ne spui în sesizare cum ai face. Îți mulțumim – și de aceea e important să mai aloci un minut să scrii și acest lucru, la pasul 1!
  • alteori vedem că alte instituții, din alte orașe, cu servicii similare, funcționează bine, și ne uităm ce ne-au spus oamenii de acolo. De aceea e important ca să fie cât mai mulți cei ce participă la pasul 1!
  • ne imaginăm chiar noi o soluție și cum s-ar putea pune în practică. Pentru asta, avem nevoie de cât mai multe detalii la pasul 1!
  • iar dacă chiar nu găsim soluția, măcar știm că trebuie să semnală problema, și trecem la pasul 3.

3. Problemele semnalate le organizăm frumos pe instituții și servicii oferite, le adăugăm explicațiile necesare, și le trimitem celor responsabili. Dacă avem și soluții identificate, insistăm pe ele. Apoi, și asta e important, îi batem la cap să rezolve. Știm din experiență că nu vor răspunde din prima. Dar până la urmă, nimeni nu oferă un serviciu prost din rea-voință, ci mai ales din neștiință (bine, poate întreprinzătorii menționați au ceva de-a face cu haosul din Pipera…). S-ar putea să fie nevoie să ne întoarcem la tine să ne ajuți, adică să scrii și tu instituției în cauză.

Ei bine, acestea două sunt cele două promisiuni pe care putem să le facem: că vom acorda toată atenția, cu seriozitate, evaluării tale; și că de îndată ce avem suficiente evaluări să tragem concluzii, vom urmări fiecare subiect în parte.

Dar nu uita: ca să facem aceste lucruri, trebuie să trecem de pasul 1. Adică tu trebuie să faci o evaluare.